قابل توجه بیمه شدگان محترم کارگر ساختمانی
مطابق با مقررات بیمه کارگران ساختمانی ، اخذ جواز کسب صنفی منجر به قطع دائمی سهمیه کارگران ساختمانی خواهد شد.
لینک سامانه بررسی جواز کسب صنفی :
قابل توجه بیمه شدگان محترم کارگر ساختمانی
مطابق با مقررات بیمه کارگران ساختمانی ، اخذ جواز کسب صنفی منجر به قطع دائمی سهمیه کارگران ساختمانی خواهد شد.
لینک سامانه بررسی جواز کسب صنفی :
رئیس هیئت مدیره انجمن کارگران ساختمانی خرمشهر گفت: جهت قطع انتقال زنجیره ای بیماری کرونا تمامی کارگران ساختمانی عضو انجمن این شهر میتوانند غیر حضوری از دفترانجمن اقدام به دریافت فیشهای حق بیمه نمایند.
سیدرضا هاشمی در گفتگو با خبرنگار عصر خبر بیان داشت: متاسفانه وضعیت کرونا درشهرستان بحرانی می باشد و کارگران ساختمانی بنا به دلایل مختلف که مهمترین آنها بحث پیگیری سهمیه ودریافت فیش حق بیمه است مجبور هستند تردد حضوری به انجمن داشته باشند.
هاشمی گفت: به همکارانی که هنوز بیمه نشده اند حق میدهیم چون نزدیک به دوسال است سهمیه بیمه اعلام نشده و انجمنها از طریق مجلس شورای اسلامی پیگیر اصلاح ماده 5 قانون بیمه کارگران ساختمانی می باشند و امیدوارهستیم با اصلاحیه ماده 5 هم منابع مالی سازمان تامین اجتماعی تامین گردد وهم بحث سهمیه بندی بیمه کارگران ساختمانی ملغی شود.
وی گفت: لذا ازهمکاران خواهشمندیم حدامکان تردد حضوری به دفترانجمن جهت دریافت اطلاع سهمیه را کاهش دهند ومطمئن باشند اطلاعات تمامی درلیست نوبت وسامانه رفاهی وزارت تعاون کار ورفاه اجتماعی موجود است و در دست راس انجمنها می باشد و به محض اختصاص سهمیه یا اصلاحیه قانون طبق اطلاعات ثبت شده ازدفتر انجمن جهت احراز اشتغال با آنها تماس گرفته خواهد شد
او گفت: همچنین برای اینکه کارگران و استاد کاران ساختمانی محترم بیمه شده نیز جهت دریافت فیش حق بیمه دراین وضعیت بحرانی کرونا تردد حضوری نداشته باشند میتوانند با شماره تلفن (06153525441) دفتر انجمن تماس حاصل فرمایند و با دادن اطلاعات کدعضویت و شماره واتساپی خود فیشهای حق بیمه را غیر حضوری ورایگان دریافت نمایند.
منبع خبر : http://www.asrkhabar.com
رئیس انجمن صنفی برقکاران استان کرمانشاه از پیادهسازی ماده ۹۷ سازمان تامین اجتماعی در لیست بیمه کارگران ساختمانی خبر داد و گفت: توجه به این ماده نقش موثری در کاهش سوءاستفادهها خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ضرورت اجرای ماده ۹۷ قانون تامین اجتماعی از سوی انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی مورد توجه قرار گرفته است؛ مادهای که میتواند دست کارگران غیرواقعی از بیمه کارگران ساختمانی را کوتاه کند. کارگران بسیاری در لیست انتظار بیمه قرار دارند تا از خدمات سازمان تامین اجتماعی برخوردار شوند، به نظر میرسد اجرای این ماده میتواند نقش موثری در افزایش تعداد کارگران بیمه شده داشته باشد.
اسعد صالحی درباره اجرای ماده ۹۷ بیمه کارگران ساختمانی گفت: اجرای این ماده در فرمهای جدید بیمه کارگران ساختمانی لحاظ شده است. متقاضیان بیمه کارگران ساختمانی در هنگام ثبت نام برای این بیمه تعهد میدهند که مزدبگیر واقعی بخش ساختمان هستند. اگر محرز شود که بیمهپردازی کارگر واقعی نیست، بیمه تامین اجتماعی او قطع خواهد شد.
به گفته وی، روند شناسایی نباید چند سال طول بکشد؛ این امکان وجود دارد که یک فرد چندین سال سابقه بیمهپردازی داشته باشد اما در بررسیهای به عمل آمده مشخص شود که وی کارگر نبوده است. اگرچه این امکان وجود دارد که سبقه بیمهپردازی وی طولانی باشد اما تمام سابقه حذف خواهد شد. این اشخاص باید به سرعت شناسایی شوند، ابطال بیمه پس از چند سال بیمهپردازی تخلف آشکار است.
رئیس انجمن صنفی برقکاران استان کرمانشاه تصریح کرد: حدود ۸۰ درصد از کارگران ساختمان دارای مدرک درجه سه از سازمان فنی حرفهای هستند یعنی به راحتی و با ثبتنام در دورهها به راحتی کارت مهارت خود را دریافت میکنند؛ آنچه که مشخص است، جمعیت کثیری به وساطه سهولت مراحل دریافت کارت در این دورهها نامنویسی میکنند. به طور قطع، بسیاری از افرادی که کارت مهارت درجه ۳ دارند، کارگر واقعی ساختمان نیستند. این موضوع نه تنها سبب تضییع حقوق کارگران شده بلکه معضلی بزرگ برای سازمان تامین اجتماعی نیز است. در این شرایط، تامین اجتماعی با کسری منابع روبرو میشود و دیگر توانایی ارائه خدمات به شکل کامل را نخواهد داشت.
مشاور کانون عالی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی سراسر کشور با انتقاد از نحوه صدور کارت مهارت بیان داشت: اگر سیاستهای فنیحرفهای برای صدور کارت تغییر کند و زمینههای ارتقا مهارت از سطح سه به سطوح دو و یک میسر باشد، کارگران واقعی به راحتی شناسایی و افراد غیرواقعی از چرخه این بیمه حذف خواهند شد. بسیاری از افرادی که از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده میکنند دارای مدرک فنی حرفهای درجه ۳ هستند، کارگران واقعی کارت مهارت درجه ۱ و ۲ دارند. سختگیریها میتواند دست سوءاستفادهگران از بیمه کارگران ساختمانی را کوتاه کند.
صالحی ادامه داد: تفاهم نامه همکاری که میان اتحادیه تعاونیهای تامین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی و فصلی آتیه نگر فراگیر و سازمان فنی حرفهای منعقد شده، میتواند نقش بهسزایی در جلوگیری از صدور آسان کارت مهارت درجه ۳ و جلوگیری از سوءاستفاده از بیمه کارگران ساختمانی داشته باشد.
منبع : https://www.ilna.news/fa/tiny/news-1118320
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، تفاهم نامه همکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و اتحادیه تعاونیهای تأمین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی و فصلی آتیه نگر فراگیر با تأکید بر مهارت آموزی کارگران فصلی، امروز ۱۳ مرداد ماه به امضای علی اوسط هاشمی، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و جمشید دیوسالار مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تأمین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی و فصلی آتیه نگر فراگیر رسید.
در این مراسم هاشمی، رئیس سازمان با اشاره به اینکه در کشوری خسارت زا و با حوادث غیرمترقبه زیاد زندگی میکنیم، گفت: از همین رو در کشورمان حفظ سرمایه مادی و فردی و صیانت از جان افراد ضروری است و از حقوق اولیه شهروندی به حساب میآید.
وی ادامه داد: در این میان کارگران ساختمانی نقش تأمین کننده بسیار مهمی دارند.
معاون وزیر تعاون بیان کرد: در حالی که در این حوزه آموزش میدانی و بودن مهندس ناظر در کنار کارگر ساختمانی به ندرت صورت میگیرد، سرمایههای جانی و مادی بسیاری به هدر میرود که در وهله اول این جایگاه اجتماعی باید از میان برداشته شود و سپس برای صیانت از ثروت انسانی مهارت آموزی به کارگران یک الزام شود.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور گفت: تعیین کننده قیمت در زمینه ارائه خدمات ساختمانی «مهارت» است و ارتقای این قیمت در ارتقای سطح فنی این گروه مخاطب، به گونهای که خود کارگران مشتاق به آموزش و به روزرسانی مهارت خود باشند.
هاشمی تصریح کرد: با وجود پیشرفت سریع تکنولوژی امروزه مهارت عمری کمتر از ۵ سال دارد و به روزرسانی مهارتهای این حرفه یک ضرورت است.
وی گفت: اتحادیه تعاونیهای تأمین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی با توجه به گستردگی شبکه خود در مراکز استانهای کشور میتواند شبکه مجازی کارگر ماهر با تکیه بر دو اصل خدمات ماهرانه و اخلاق حرفهای شکل دهد و به گونهای نباشد که قیمت کار آنان را کارفرما تعیین کند.
هاشمی افزود: در این راه صلاحیت حرفهای کارگران و سنجش صلاحیت باید مبنای کار قرار گیرد.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور بیان کرد: یک کارگر باید به حقوق خود آگاه باشد و بداند چه سطوحی را باید طی کند تا از یک کارگر ساده به ماهر مبدل شود.
وی ادامه داد: باید به گونهای پروژه محور کار کرد که تا کارگری مهارت نداشته باشد، به او اجازه کار داده نشود، زیرا این امر مصداق ظلم در حق خویش و مردم است.
هاشمی تأکید کرد: قیمت هر کارگر میبایست بر اساس قابلیت و توانمندی تعیین شود.
معاون وزیر کار، از آمادگی سازمان برای برگزاری دورههای مهارتی برای کارگران معرفی شده از سوی اتحادیه تعاونیهای تأمین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی، اعطای مجوز تأسیس آموزشگاه آزاد، و سنجش صلاحیت حرفهای کارگران خبر داد.
وی ابراز امیدواری کرد با کار فرهنگی، این قشر با حقوق خود آشنا شوند و علاوه بر یافتن منزلت اجتماعی و جایگاه در نظام طبقه بندی شغلی، به معیشت با عزت دست یابند.
هاشمی همچنین به صدور شناسنامه فنی برای این گروه مخاطب و توافق با آموزش و پرورش برای اعطای دیپلم فنی به آنان اشاره کرد.
در ادامه جمشید دیوسالار مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تأمین نیاز صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی و فصلی آتیه نگر گفت: در جامعه ایران که از سنتی شدن به سوی صنعتی شدن در حرکت است، حلقه مفقوده بین کارگران فصلی مهارت است و به استقرار نظام استاد شاگردی در این زمینه معتقدیم.
وی ابراز امیدواری کرد روزی فرا برسد که در سر تا سر کشور همه کارفرمایان ملزم به استفاده از نیروی کار ماهر و تأمین آن از سوی اتحادیه صنفی و با تأیید سازمان آموزش فنی و حرفهای و سنجش صلاحیت سازمان باشد.
این تفاهم نامه در راستای تقویت و توسعه همکاریها بهره برداری مشترک از ظرفیتهای موجود در زمینه آموزشهای مهارتی و کاربردی استادکاران و کارگران ساختمانی و به منظور اجرایی سازی مواد ۲، ۳ و ۱۸ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار و با هدف ایجاد زمینههای همکاری مشترک در مشارکت مؤثر در ارتقا مهارت استادکاران و کارگران ساختمانی، مشارکت در برگزاری مسابقات ملی و منطقهای مهارت، تشکیل کارگروه مشترک متشکل از کارشناسان طرفین به منظور بازنگری محتواهای آموزشی و مشارکت در غنا بخشیدن به بانک سوالات آزمونهای مهارت به مدت دو سال امضا شده است.
منبع: mehrnews.com/xVQD7
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی مریوان و سروآباد توضیح داد: جمعی از نمایندگان انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی با مدیران سازمان تامین اجتماعی دیدار کردند تا مطالبات خود را بیان و پیگیری کنند.
میکائیل صدیقی به خبرنگار ایلنا گفت: نمایندگان انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی به تهران سفر کردند تا در دیدار با مدیران سازمان تامین اجتماعی، مطالبات خود را بیان کنند. در حال حاضر، من و آقای شوکت در تهران حضور داریم تا مسائل بر زمین مانده را پیگیری کنیم.
وی با بیان اینکه کارگران ساختمانی فرصت داشتند تا در بازه زمانی سه ماهه حق بیمه خود را پرداخت کنند، توضیح داد: یکی از مواردی که در جلسات خود مطرح کردیم، موضوع فرصت پرداخت حق بیمه از سوی مزدبگیران بود. پس از برگزاری جلسات، فرصت زمانی تعیین شده افزایش یافت و این مدت به ۶ ماه رسید. در حال حاضر، کارگران شرایط مناسبی ندارند. به طور قطع، افزایش فرصت زمان پرداخت بیمه میتواند کمک شایانی به این گروه شغلی کند. تصمیمات اتخاذ شده به زودی به استانها ابلاغ خواهد شد تا به مرحله اجرا درآید.
به گفته این فعال صنفی، بسیاری از کارگران ساختمانی واقعی بنا به دلایل مختلف، بیمهشان قطع شده بود. تصمیم بر این است تا تامین اجتماعی به همراه انجمنهای صنفی وضعیت و صلاحیت آنها را مورد ارزیابی قرار دهند. پس از اینکه بازنگریها به سرانجام برسد و صلاحیت این افراد تایید شود، بیمه آنها دوباره برقرار خواهد شد.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی مریوان و سروآباد با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی تصمیم گرفت تا بیمه کارگران لولهکش آب و گاز را به دلیل داشتن جواز کسب منحل کند، تصریح کرد: این دو گروه شغلی جمعیت کثیری از کارگران ساختمانی را تشکیل میدهند؛ این افراد باید برای امضای پروانه گازکشی ساختمان جواز کسب داشته باشند و این موضوع از سوی سازمان نظام مهندسی تعیین شده است. تامین اجتماعی معتقد است، بیمه این افراد به دلیل داشتن جواز کسب باید باطل شود. من و آقای شوکت با آقای مهرداد قریب (معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی) گفتگو کردیم تا بیمه آنها برقرار شود اما جزو سهیمه بیمه محاسبه نشود. همچنین بیمه افرادی که فعالیت صنفی و کسبی دارند، باطل شود. دستورالعمل این موضوع نیز طی چند روز آینده ابلاغ میشود تا وارد مرحله اجرایی شود.
صدیقی در ارتباط با مشکلات بیمهای کارگران ساختمانی که در خارج از مرزهای ایران اشتغال دارند نیز اظهار داشت: امکان اخذ سهم ۲۰ درصدی کارفرما برای کارگرانی که در خارج از کشور فعالیت میکنند، به هیچ وجه وجود ندارد. سازمان تامین اجتماعی درنظر داشت تا بیمه این کارگران قطع کند درحالیکه آنها در بازه زمانی یک ماهه به کشور میزبان میروند تا معیشت خود و خانوادههایشان را تامین کنند. تصمیم گرفته شد، قطع بیمه تا در شرایط فعلی اقدامی صورت نگیرد و بیمه آنها همچنان برقرار شد. سامانهای در آینده نزدیک برقرار خواهد شد تا به وضعیت این کارگران رسیدگی کند.
این فعال کارگری با اشاره به جلسهی میان نمایندگان انجمن و مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی این سازمان) توضیح داد: آقای جهانی نسبت به فعالیتهای صنفی و سندیکایی دیدگاهی مثبت دارد؛ همچنین نسبت به به جایگاه فعالیتهای کارگری در سهجانبهگرایی آگاه است. توجه به ظرفیتهای فعالیتهای کارگری میتواند در حل مشکلات بسیار تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: همچنین جلسهای با آقای قریب به صورت اختصاصی داشتیم؛ ایشان هم نسبت به فعالیت کارگری آگاه است. برخی از مدیران تامین اجتماعی نسبت به مسائل کارگری احساس دلسوزی میکنند و مسائل و منافع سازمان را نیز مدنظر قرار میدهند. این افراد میدانند که سازمان یک صندوق بینالنسلی است و باید به نسلهای بعدی ارث برسد. متاسفانه برخی از مدیران با تصمیمات یکجانبه خود کارگران را درگیر مشکلات متعدد و بروکراسی میکنند. به طور مثال، تمدید نشدن کارت مهارت کارگران ساختمانی که کارت پایان خدمت یا معافیت ندارند، نمونهای از این دست تصمیمات است.
صدیقی درباره وضعیت سهمیه بیمه کارگران ساختمانی توضیح داد: درباره این موضوع هنوز به نتیجه نرسیدهایم؛ تعیین تکلیف سهیمه بیمه کارگران ساختمانی منوط به اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی است. اگر این طرح در مجلس تصویب شود، تاثیر شگرفی بر بیمه کارگران ساختمانی خواهد داشت. اگرچه ۱۷۹ نفر از نمایندگان مجلس با آن موافق بودند اما وضعیت به طور ناگهانی تغییر کرد. در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی درنظر دارد تا ۱۰ هزار سهیمه جدید تعریف کند اما انجمنها مخالف این سهمیه هستند.
وی افزود: جلسه علنی مجلس در چهارمین روز از خرداد ماه ۱۴۰۰ به بررسی اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی اختصاص یافت که خروجی آن میتوانست وضعیت مزدبگیران حاضر در لیست انتظار را روشن کند اما پرونده اصلاح این ماده قانونی مختومه نشد و همچنان روند درازمدت آن ادامه دارد چراکه محمدباقر قالیباف طرح بیمه کارگران ساختمانی را حساس دانست و از لزوم بررسی مجدد محاسبات سخن به میان آورد. به گفته رئیس مجلس، حساسیت و اهمیت این طرح زیاد است و از آنجا که پیشنهادهای متعددی وجود دارد، این طرح دوشوری شده و جزئیاتش در کمیسیون مربوطه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. این در حالی است که تمامی جزئیات در کمیسیون اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفته بود.
این فعال صنفی ادامه داد: لازم است تا تمامی نمایندگان مجلس نسبت به این موضوع جدی باشند. ما باور داریم تمامی کارگران باید بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی و ماده ۵ قانون تامین اجتماعی از مزایای بیمه برخوردار شوند. سهیمه باید از این چرخه حذف شود زیرا از معنا تهی است. کارگران ساختمانی از هیچ پشتوانهای به جز بیمه برخوردار نیستند، بیمه این گروه هم نواقصی دارد. اصلاح این ماده قانونی نه تنها به کارگران کمک میکند بلکه برای منافع سازمان نیز مناسب است.
صدیقی گفت: بیمه از منظر درمانی و اجتماعی حائز اهمیت است. برخی از افراد از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده کردهاند که موضوع از دیدگاه انجمنها اهمیت دارد. ما در ارتباط با قطع بیمه کارگران غیرواقعی با سازمان تامین اجتماعی به طور کامل همکاری خواهیم کرد. در طول یک سال گذشته، بسیاری از کارگرانی که تحت پوشش بیمه نبودهاند دچار حادثه شده و فوت کردهاند. اگر این افراد بیمه بودند به طور قطع از مستمری ناچیزی برخوردار میشدند تا گرهی از کارشان باز شود.
منبع : https://www.ilna.news/fa/tiny/news-1112951
به گزارش خبرنگار ایلنا، تصور اینکه حدود یک و نیم میلیون کارگر ساختمانی در کشور وجود دارد با مشاهده دهها کارگر کنار خیابان زیاد مشکل نیست این در حالی است که آمارها به طور دقیق از تعداد آنها حکایت ندارد و شاید این کارگران تعداد بیشتری را نیز شامل شوند. همه آنها یک مشخصه دارند؛ سختکوشند و بیادعا. آنها بیمه نیستند و نگاهشان به آینده دوخته شده است.
بارها از مشکلات سخن گفتهایم
به گفته اکبر شوکت (رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور) ، بارها از مشکلاتی مثل سهمیهبندی بیمه کارگران ساختمانی، فرصت پرداخت حق بیمه در بازه زمانی ۳ ماهه، غرامت ایام بیماری و قطع بیمه لولهکشان آب و گاز را بارها به زبان آوردهایم. پس از اینکه با صدور بخشنامهای از سوی سازمان تامین اجتماعی بیمهی کارگران لولهکش آب و گاز قطع شد؛ انجمن صنفی کارگران ساختمانی در جلسهای با مدیران سازمان تامین اجتماعی این موضوع را مورد بررسی قرار دادند. تصمیم بر این شد تا بیمه کارگران واقعی این گروههای شغلی دیگر قطع نشود. این گروه مجبور هستند برای اخذ جواز کسب، مغازهای ولو کوچک داشته باشند که بیشتر نقش انباری دارد و در اکثر اوقات بسته است. اگر این مکانها فعالیت صنفی مثل خرید و فروش لوله، تجهیزات یا نقش واسطهای داشته باشند، بیمه فرد قطع خواهد شد، در غیر اینصورت بیمه آنها همچنان برقرار خواهد ماند.
مهمترین مشکلات بیمه کارگران ساختمان سهیمهبندی بیمه است؛ در حال حاضر، حدود ۶۰۰ هزار مزدبگیر چشم انتظار تصمیم دولتمردان هستند تا در صورت صلاحدید خود، آنها را به حق قانونی خود یعنی بیمه تامین اجتماعی برسانند. در این میان عملکرد یک بام و دو هوای مجلس سبب بروز انتقادات فعالان صنفی کارگران ساختمانی شده است. آنها معتقدند، احتمالا برخی از نمایندگان مجلس خود در ساختمانسازی فعالیت دارند و به همین دلیل خواهان برقراری بیمه برای کارگران نیستند؛ چراکه ثروتاندوزی تنها معیار برخی در تصمیمگیریهاست.
وضعیت کارگران ساختمانی در دولت روحانی تغییر نکرد
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور توضیح داد: عملکرد سازمان درباره وضعیت بیمه این گروه از مزدبگیران منوط به تصمیم مهرداد قریب (معاون بیمهای تامین اجتماعی) است. پیش از اینکه آقای سالاری به عنوان مدیر عامل تامین اجتماعی منصوب شود، مرحوم محمدتقی نوربخش سامانه رفاهی را راهاندازی کردند. از زمان ریاست نوربخش تا اوایل دوران سالاری، حدود ۲۴۰ هزار بیمه کارگران ساختمانی در این سامانه قطع شد.
در آن بازه زمانی انجمن صنفی و سازمان تامین اجتماعی با یکدیگر توافق میکنند تا بیمه کارگران غیر واقعی قطع و مزدبگیر واقعی از خدمات تامین اجتماعی برخوردار شود. به گفته وی، هنگامی که دوران مدیریت آقای سالاری آغاز میشد، پس از گذراندن هفت خوان رستم توانستیم ۴۵ هزار سهیمه جدید دریافت کنیم؛ در آن هنگام حدود ۸۷۰ هزار کارگر با پرداخت حق بیمه از مزایای بیمه استفاده میکردند. تخصیص ۴۵هزار سهمیه جدید به این معنا بود که تعداد بیمهپردازان ساختمانی باید به حدود حدود ۹۱۵ هزار نفر میرسید.
شوکت تصریح کرد: بر اساس آمار رسمی منتشر شده از سوی تامین اجتماعی، ۸۲۰ هزار کارگر ساختمانی که تحت پوشش بیمه در ایران اشتغال دارند. نه تنها سهیمه جدیدی اختصاص داده نشده بلکه تعداد ۱۰۰ هزار نفر هم ریزش داشتهایم. به عبارت دیگر، تعداد بیمه شدگان کارگران صنعت ساختمان در آغاز و پایان دولت روحانی یکسان بوده است. در بازه زمانی ۸ساله دولت امید، سهیمه جدیدی اضافه نشده اما به طور قطع ریزش داشتهایم. این احتمال وجود دارد که تعدادی مستحق حذف از بیمه کارگران ساختمانی بودهاند اما جای تردید نیست قطع که برخی به ناحق از آن محروم شدهاند.
صدور بخشنامهای در تاریخ پنجم آبان ماه سال ۹۹ از سوی واحد نامنویسی سازمان تامین اجتماعی سبب شد تا کارگران ساختمانی بیمهشدهای که به هر عنوان در بیمهپردازی خود بیش از سه ماه وقفه داشته باشند، قرارداد ساختمانی آنها مختومه شود. به گفته وی، ابلاغیهای که سبب شد بسیاری به دلیل ناتوانی در پرداخت دیگر از مزایای بیمه برخوردار نباشند و پرونده آنها باطل شود.
کسری منابع از تغییر قانون سال ۹۳ نشات میگیرد
بدعهدی برخی از کارفرمایان در پرداخت حق بیمه، موضوعی غیرقابل کتمان است، به گفته عضو کارگری هیات امنای سازمان تامین اجتماعی، عدم ایفای تعهدات کارفرمایان نباید نافی ارائه خدمات تامین اجتماعی به کارگر توسط باشد. رسیدگی به این موضوع میتواند از طرق مختلف مورد رسیدگی قرار گیرد. سال ۹۳، سازمان تامین اجتماعی تغییرات قوانین بیمه ساختمانی را پذیرفت؛ در آن سال، فعالان صنفی از مخالفان سرسخت تغییر قوانین بودند. اگر سازمان با تغییر قوانین مخالفت میکرد با کسری منابع روبرو نمیشد.
پیش از سال ۹۳، کارفرمایان موظف بودند براساس متراژ ساختمان حق بیمه کارگران ساختمانی را پرداخت کنند. پس از این سال، قانون تغییر کرد و ۱۵درصد از صدور پروانه ساخت به حساب تامین اجتماعی واریز میشد. روند فعلی مشکلاتی برای بیمه کارگران ساختمانی ایجاد کرده است. شهرداریهای کشور، ملبغ اصلی پروانه ساخت را به تامین اجتماعی اعلام نمیکنند. همچنین برخی از شهرداریها، از اعلام صدور پروانه ساخت به نهاد تامین اجتماعی، خودداری میکنند.
ایستادگی مجلس دربرابر کارگران
به گفته شوکت؛ مجلس با حرکت غیرقانونی خود و دوشوری خواندن اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مقابل آنها ایستاد و رسیدگی به امور آنها را به تعویق انداخت. اگرچه این طرح از اولویتهای مجلس به حساب میآمد اما با بهانه بررسیهای بیشتر به تعویق افتاد. من بر این باور هستم، دو شوری اعلام کردن این طرح باید به رای گذاشته میشد.
جلسه علنی مجلس در چهارمین روز از خرداد ماه ۱۴۰۰ به بررسی اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی اختصاص یافت که خروجی آن میتوانست وضعیت مزدبگیران حاضر در لیست انتظار را روشن کند و به رویای چندینساله آنها پایان دهد. اما پرونده اصلاح این ماده قانونی مختومه نشد و همچنان روند درازمدت آن ادامه دارد چراکه محمدباقر قالیباف طرح بیمه کارگران ساختمانی را حساس دانست و از لزوم بررسی مجدد محاسبات سخن به میان آورد. به گفته رئیس مجلس، حساسیت و اهمیت این طرح زیاد است و از آنجایی که پیشنهادهای متعددی وجود دارد، این طرح دوشوری شده و جزئیاتش در کمیسیون مربوطه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
نمایندگان مجلس برای اصلاح بیمه کارگران ساختمانی سینه سپر میکنند
عضو کارگری هیات امنای مجلس درباره مصوبات کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: هفته گذشته، جلسه کمیسیون تامین اجتماعی برگزار شد. برخی از نمایندگان مجلس حامی کارفرمایان هستند و از آنها دفاع همهجانبه میکنند. به طور قطع، کارفرمایان صنعت ساختمان از مرفهترین اقشار جامعه به حساب میآیند و کوچکترین مشکلی برای پرداخت سهم خود از بیمه کارگران ندارند. دلیل این پشتیبانیها بر ما پوشیده است اما اگر این شرایط ادامه داشته باشد، اسامی این نمایندگان را رسانهای خواهیم کرد. مرکز پژوهشها اعلام کرده است که هزینه بیمه کارگران ساختمانی کمتر از ۰.۵ درصد قیمت یک ملک است.
به گفته وی، چرا نمایندگان نسبت به افزایش ۱۲۰۰ درصدی هر پاکت سیمان و افزایش ۱۰۰۰ درصی میلگرد در طول سه سال گذشته سکوت اختیار کردهاند اما درباره حق کارگران سینه سپر میکنند و مخالف اصلاح ماده ۵ این بیمه هستند. چطور میشود برخی بیمه باشند اما عدهای دیگر برای برخورداری از بیمه باید چندین سال در لیست انتظار به سر برند. متاسفانه برخی از کارگرانی که در لیست انتظار به میبرند، فوت میکنند و هیچگاه به آرزوی خود نمیرسند. نمایندگان مجلس و مدیرعامل سازمان باید پاسخگوی این خانوادهها باشند.
بنا به دلایل کشور سکوت کردهایم
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی تصریح کرد: ما به دلیل بر زمین ماندن مطالب خود خواهان تجمع هستیم اما به دلیل مشکلات کشور از این موضوع صرف نظر میکنیم. متاسفانه برخی با تصمیمات خود میخواهند تا جامعه یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری به سمت اعتراض خیابانی بکشانند. اعتراض ما صنفی است و هیچ انگیزه سیاسی نداریم.
به گفته این فعال صنفی، کارگران خواهان اجرای قانون هستند. سازمان باید ۲۰ درصد سهم کارفرما از بیمه کارگران ساختمانی را دریافت کند؛ ناتوانی تامین اجتماعی در وصول مطالبات خود از کارفرمایان محلی از اعراب برای بر زمین ماندن بیمه مزدبگیران صنعت ساختمان ندارد. عملکرد سازمان در برابر این گروه مشغلی مصداق بارز تبعیض است و تبعیض در قانون اساسی پذیرفته نیست.
بلاتکلیفی که تمامی ندارد
به گفته فعالان کارگری از چهارم اردیبهشت ماه تا به امروز، تکلیف ما مشخص نشده است؛ وعدههایی مبنی بر حل شدن مشکلات از سوی مسئولان به انجمن صنفی داده شده اما هیچگاه محقق نشدهاند. حتی وعدههای ساده نیز به دست فراموشی سپرده میشوند.
عضو کارگری هیات امنای تامین اجتماعی توضیح داد: تصیم گرفتیم برای ابلاغ تصمیمات اتخاد شده، ویدئوکنفرانسی با حضور مسئولان نامنویسی تامین اجتماعی و انجمنهای صنفی ساختمانی در سطح استانها برگزار کنیم تا از هرگونه ابهام و تفسیر به مطلوبی جلوگیری کنیم. این جلسه نیز برگزار نخواهد شد و به دولت بعدی موکول میشود.
گزارش: علی خسروجردی
منبع : https://www.ilna.news/fa/tiny/news-1110430